اخبار سلامت

سن ابتلا به سرطان پستان در کشور به دهه شصتی‌ها رسید

سالم‌خبر: عضو پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی تهران، خبر داد: سن ابتلا به سرطان پستان در ایران طی سال‌های اخیر کاهش پیدا کرده و به جوانان ۳۰ تا ۴۰ ساله و دهه شصتی‌ها رسیده است.

سالم نیوز

سالم‌خبر: عضو پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی تهران، خبر داد: سن ابتلا به سرطان پستان در ایران طی سال‌های اخیر کاهش پیدا کرده و به جوانان ۳۰ تا ۴۰ ساله و دهه شصتی‌ها رسیده است.

زهرا پوررسولی، متخصص جراحی عمومی، جراح پستان، گفت: سرطان پستان، شایع‌ترین سرطان و مهم‌ترین علت مرگ ناشی از سرطان در میان زنان ایرانی است و عوامل متعددی موجب ابتلا به آن می‌شود که وراثت، سبک نادرست تغذیه و چاقی، عوامل محیطی، عدم فرزندآوری، دوره کوتاه شیردهی و سن بالا در اولین بارداری مهم‌ترینِ آنها هستند که ریسک ابتلا به این نوع سرطان را افزایش می‌دهند.

وی همچنین افزود: در سال‌های اخیر سن ابتلا به سرطان پستان در ایران کاهش پیدا کرده و به جوانان ۳۰ تا ۴۰ ساله رسیده است. کم نیستند خانم‌های دهه‌شصتی و خانم‌های جوان‌تر که به این سرطان مبتلا می‌شوند.

پوررسولی همچنین عنوان کرد: تا چند سال قبل، بیشتر زنان متولد دهه ۱۳۳۰ و ۱۳۴۰ به این سرطان مبتلا می‌شدند. یعنی این بیماری بیشتر در زنان بالای ۵۰ سال دیده می‌شد ولی در حال حاضر آمارها و نیز مشاهدات ما در کلینیک‌ها نشان

سن ابتلا به سرطان پستان در ایران طی سال‌های اخیر کاهش پیدا کرده و به جوانان ۳۰ تا ۴۰ ساله و دهه شصتی‌ها رسیده است می‌دهد که آمار ابتلا به این سرطان در خانم‌های جوان افزایش یافته است.

ابتلا به سرطان در سنین بالا حتمی است؟
ریسک ابتلا به انواع سرطان ازجمله سرطان پستان با افزایش سن فرد افزایش پیدا می‌کند و به گفته پزشکان، یکی از عوامل ابتلا به انواع سرطان و ازجمله سرطان پستان، افزایش سن یا افزایش امید به زندگی است.

عضو پژوهشکده سرطان جهاددانشگاهی در این باره نیز اظهار داشت: ابتلا به سرطان در سن بالا حتمی و قطعی نیست ولی احتمال آن به دلایل مختلف افزایش پیدا می‌کند. ایین موضوع بستگی به این دارد که فرد در طول زندگی چه Life Style یا سبک زندگی‌ای داشته، چقدر ورزش کرده، آیا سابقه خانوادگی سرطان داشته یا نه؟ چون وراثت یا ژنتیک در این رابطه خیلی مهم است، آیا آن فرد بیماری‌های خوش‌خیم پستان داشته یا نه، آیا تحت بیوپسی پستان به علت توده‌های خوش‌خیم قرار گرفته است یا نه؟

وی تاکید کرد که تمام این عوامل در ابتلا به سرطان پستان نقش دارند و نمی‌توان تنها روی یک عامل انگشت گذاشت.

بهترین سن شروع غربالگری پستان
خیلی از دختران و زنان – حتی در سنین بالا – نکات زیادی را درباره چگونگی مراقبت

تا چند سال قبل، بیشتر زنان متولد دهه ۱۳۳۰ و ۱۳۴۰ به این سرطان مبتلا می‌شدند. یعنی این بیماری بیشتر در زنان بالای ۵۰ سال دیده می‌شد ولی در حال حاضر آمارها و نیز مشاهدات ما در کلینیک‌ها نشان می‌دهد که آمار ابتلا به این سرطان در خانم‌های جوان افزایش یافته است از پستان‌ها نمی‌دانند. مثلا نمی‌دانند برای کنترل سلامت پستان‌ها باید سالانه غربالگری شوند، نمی‌دانند نزد چه پزشکی باید بروند، نمی‌دانند شروع سن غربالگری پستان از چه زمانی است.

پوررسولی اظهار داشت: بهترین سن شروع غربالگری پستان ۴۰ سالگی است. این کار در بیشتر کشورهای دنیا انجام می‌شود و در ایران هم از ۴۰ سالگی آغاز می‌شود.

این متخصص جراحی عمومی گفت: بهترین روش انجام غربالگری پستان، ماموگرافی است و بهتر است خانم ها از سن ۴۰ سالگی، سالی یک بار ماموگرافی را انجام بدهند. ماموگرافی توانایی تشخیص سرطان حتی در مراحل اولیه را دارد و شناسایی زودهنگام هم آمار مرگ به ‌دلیل ابتلا را کاهش می‌دهد.

یک باور غلط در بین بیشتر زنان درباره اشعه ماموگرافی
پوررسولی به یک باور غلط که در میان بسیاری از زنان ایرانی رواج دارد، اشاره می‌کند و می‌گوید: خیلی از زنان، زیر بار انجام سالانه ماموگرافی نمی‌روند و دلیل‌شان هم این است که تصور می‌کنند اشعه زیادی وارد بدن‌شان می‌شود که خود عامل بروز سرطان و سایر بیماری ها است و به همین دلیل تمایل ندارند هر سال، یک بار

بسیاری از مردان وقتی متوجه بروز سرطان در خود می‌شوند، یا وقتی به آنها گفته می‌شود برای اطمینان از سلامت پستان‌هایشان حتما اقدام به غربالگری پستان کنند، با تعجب می‌گویند «مگر مردها هم سرطان پستان می‌گیرند؟ این اشعه را دریافت کنند. ولی واقعیت این است که اشعه ماموگرافی خیلی زیاد نیست و میزان اشعه‌ای که همه ما آدم‌ها طی ۲ ماه در زندگی عادی و روزمره از زمین، آسمان، خاک، نوشیدنی‌ها، خوراکی‌ها، امواج کهکشان و ماه و ستاره دریافت می‌کنیم، معادل یک بار انجام ماموگرافی است.

این جراح پستان تصریح کرد: یعنی اگر بخواهیم حساب کنیم، در حالت عادی هم ما معادل ماموگرافی داریم روزانه اشعه دریافت می‌کنیم. واقعیت این است که اشعه ماموگرافی آن قدر زیاد نیست و این فقط یک ترس و هراس و یک باور غلط است که بین عوام مردم وجود دارد.

ورزش نکنیم، سرطان می‌گیریم؟
خیلی از خانم‌ها هر کاری برای زیبایی خود می‌کنند اما به ورزش که می‌رسند، آن را دور می‌زنند و اظهار بی‌حالی و بی‌علاقگی می‌کنند. در حالی که پزشکان هشدار می‌دهند که نداشتن فعالیت بدنی، ریسک ابتلا به انواع سرطان ازجمله سرطان پستان را بالا می‌برد.

پوررسولی در این زمینه گفت: ورزش کردن باعث می‌شود سبک زندگی (Life Style) فرد ارتقا یابد و ریسک ابتلا به سرطان پستان کاهش پیدا کند. البته ورزش منظم روزانه یا فعالیتی که حداقل

مردانی که در خانواده‌شان ژن سرطان پستان مثبت است، باید سالانه برای غربالگری سرطان پستان اقدام کنند هفته‌ای ۲ – ۳ بار انجام شود. نه ورزش‌های هرازگاهی.

عضو پژوهشکده سرطان جهاددانشگاهی تهران ادامه داد: اصلا ورزش باعث می‌شود چاقی کمتر شود. خود چاقی، یکی از عوامل خطر سرطان پستان است. وقتی می‌گوییم ورزش، حتی شامل پیاده‌روی هم می‌شود و می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان ازجمله سرطان پستان را کاهش دهد.

مردها هم مبتلا به سرطان پستان می‌شوند؟
بسیاری از مردان وقتی متوجه بروز سرطان در خود می‌شوند، یا وقتی به آنها گفته می‌شود برای اطمینان از سلامت پستان‌هایشان حتما اقدام به غربالگری پستان کنند، با تعجب می‌گویند «مگر مردها هم سرطان پستان می‌گیرند؟

پوررسولی در این رابطه توضیح می‌دهد: سرطان پستان در میان مردها هم وجود دارد اما در آنها مثل خانم‌ها شیوع بالایی ندارد ولی احتمال ابتلا در آقایان صفر نیست.

به گفته عضو پژوهشکده سرطان جهاددانشگاهی تهران، مردانی که در خانواده‌شان ژن سرطان پستان مثبت است، باید سالانه برای غربالگری سرطان پستان اقدام کنند، اما انجام این کار برای مردانی که سابقه خانوادگیِ این بیماری را ندارند، لزومی ندارد./همشهری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا