اخبار فناوری

تشخیص دیپ‌فیک با ضربان قلب؛ فناوری انقلابی در شناسایی ویدیوهای جعلی

نبض فناوری

به گزارش «نبض فناوری» به نقل از ایتنا، با توسعه فناوری نوینی که توانایی استخراج ضربان قلب انسان از روی ویدیوها را دارد، رقابت میان تولیدکنندگان محتوای جعلی (دیپ‌فیک) و ابزارهای شناسایی آن‌ها وارد مرحله‌ای تازه شده است.

تشخیص دیپ‌فیک نیازمند بهره‌گیری از مجموعه‌ای از روش‌های هماهنگ و مکمل است؛ از جمله بررسی اثر انگشت دیجیتال دوربین، تحلیل فرکانس‌های شبکه برق، شناسایی الگوهای گفتاری و تشخیص ناهماهنگی‌های موجود در چهره. با این حال، هیچ‌یک از این روش‌ها به تنهایی قادر به ارائه شواهد قطعی نیستند. از همین‌رو، ترکیب تکنیک‌های سنتی غربال‌گری با فناوری‌های پیشرفته مبتنی بر هوش مصنوعی، سپری مؤثر در برابر محتوای تصویری جعلی ایجاد می‌کند.

در همین راستا، پژوهشگران مؤسسه پزشکی قانونی هلند (Netherlands Forensic Institute) روشی نوآورانه ارائه کرده‌اند که با افزودن احراز هویت بیومتریک به مجموعه ابزارهای تشخیص، کلیپ‌های جعلی را از طریق تحلیل الگوهای جریان خون در چهره افراد شناسایی می‌کند. الگوهایی که فناوری‌های دیپ‌فیک کنونی هنوز قادر به بازسازی دقیق آن‌ها نیستند.

این فناوری چگونه عمل می‌کند؟

مبنای این روش، تله‌متری (telemetry) یا سنجش از راه دور است که تغییرات جزئی در رنگ پوست را (که ناشی از ضربان قلب و جریان خون است) شناسایی می‌کند. این تغییرات نامحسوس، به‌ویژه در برخی نواحی‌ مانند اطراف چشم، پیشانی و فک که رگ‌های خونی در نزدیکی سطح پوست قرار دارند، قابل‌ردیابی هستند.

 

به بیان دیگر، رگ‌های بسیار ظریفی در صورت وجود دارند که با هر ضربان قلب اندکی متسع می‌شوند و اگر کیفیت تصاویر یا ویدیوها به حد کافی بالا باشد، این تغییرات قابل مشاهده خواهند بود.

ضرورت ترکیب روش‌ها

در حوزه‌های قضایی و تحقیقات جنایی، با پیشرفت فناوری، چالش‌ها نیز پیچیده‌تر می‌شوند. بنابراین، استفاده از روش‌هایی که بتوانند شواهد قابل اتکا ارائه دهند، امری ضروری است. هرچند هیچ روش واحدی نمی‌تواند به تنهایی کفایت کند، اما ترکیب رویکردهای مختلف می‌تواند به افزایش دقت در تشخیص کمک کند.

روش‌های سنتی همچنان نقش خود را حفظ کرده‌اند؛ از جمله تحلیل ناهنجاری‌های گفتار، حرکات غیرعادی پلک یا لبه‌های چهره‌ای که به‌درستی ترسیم نشده‌اند. همچنین، برخی الگوریتم‌های هوش مصنوعی که با محتوای واقعی و جعلی آموزش دیده‌اند، قادرند گاهی حتی ابزار یا نرم‌افزار خاصی را که برای تولید دیپ‌فیک استفاده شده، شناسایی کنند.

 به گفته کارشناسان، روش جدید مبتنی بر تشخیص ضربان قلب و جریان خون، می‌تواند فرآیند شناسایی دیپ‌فیک را ساده‌تر، سریع‌تر و دقیق‌تر سازد و در عین حال، شیوه‌های متقلبانه تولید محتوای جعلی را به چالش بکشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا