اخبار فناوری

احساس بی‌ارزشی؛ پیامد استفاده از گوشی‌های هوشمند در کودکان

طبق یافته‌های یک تحقیق بین‌المللی، کودکانی که پیش از ۱۳ سالگی از گوشی استفاده کرده‌اند بیشتر در معرض افکار خودکشی، ضعف در تنظیم احساسات، احساس بی‌ارزشی، پرخاشگری و قطع ارتباط با واقعیت قرار داشته‌اند.

نبض فناوری

به گزارش «نبض فناوری» به نقل ازسیتنا، یافته‌های یک تحقیق بین‌المللی جدید هشدار می‌دهد که کودکان نباید پیش از رسیدن به سن ۱۳ سالگی به گوشی‌های هوشمند دسترسی داشته باشند.

طبق یافته‌های این تحقیق که توسط سازمان غیرانتفاعی پژوهشی «سپین لبز» منتشر شده، کودکانی که پیش از ۱۳ سالگی از گوشی استفاده کرده‌اند بیشتر در معرض افکار خودکشی، ضعف در تنظیم احساسات، احساس بی‌ارزشی، پرخاشگری و قطع ارتباط با واقعیت قرار داشته‌اند.

این مطالعه همچنین نشان می‌دهد که دختران نسبت به پسران بیشتر از اثرات منفی گوشی هوشمند آسیب می‌بینند: ۹.۵ درصد از دختران پاسخ‌دهنده دچار مشکلات روانی جدی بودند، درحالی‌که این عدد برای پسران ۷ درصد گزارش شده است.

کودکان زیر ۱۳ سال همچنین بیشتر از اختلال خواب، مزاحمت‌های اینترنتی و تیره‌شدن روابط خانوادگی رنج می‌برند.

گوشی‌های هوشمند باید مثل الکل محدود شوند
این پژوهش داده‌های سلامت روان ۱۰۰ هزار جوان بین ۱۸ تا ۲۴ سال را بررسی کرده که به‌صورت خوداظهاری اطلاعاتشان را ارائه داده‌اند.

پژوهشگران برای هر فرد یک «نمره سلامت ذهنی» محاسبه کرده‌اند که بر اساس ۴۷ شاخص عملکردی در حوزه‌های اجتماعی، احساسی، شناختی و جسمی به دست آمده است.

نتیجه نشان داد که هرچه کودک زودتر به گوشی هوشمند دسترسی پیدا کرده باشد، نمره سلامت روان او پایین‌تر بوده است. برای مثال، نمره ذهنی فردی که در ۱۳ سالگی گوشی گرفته حدود ۳۰ بوده، درحالی‌که این نمره برای فردی که در ۵ سالگی گوشی داشته فقط ۱ بوده است.

همچنین مشخص شد که وضعیت سلامت ذهنی در گروه سنی ۱۸ تا ۲۰ سال بدتر از گروه ۲۱ تا ۲۴ ساله بوده است. امری که می‌تواند با قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض صفحه نمایش در دوران همه‌گیری کرونا مرتبط باشد.

تارا تیاگاراجان، نویسنده اصلی این تحقیق، تأکید می‌کند که باید دسترسی به گوشی‌های هوشمند برای کودکان زیر ۱۳ سال محدود و همانند الکل و دخانیات تحت نظارت قانونی دولت‌ها قرار گیرد.

وی همچنین پیشنهاد داده که این اقدام باید با محدودسازی پلتفرم‌های شبکه اجتماعی، آموزش سواد دیجیتال و الزام مسئولیت‌پذیری شرکت‌ها همراه شود.

خانم تیاگاراجان در این باره می‌گوید: «در ابتدا از شدت یافته‌ها متعجب شدم، اما وقتی با دقت بیشتری فکر می‌کنید، منطقی به نظر می‌رسد که ذهن در حال رشد کودکان بیشتر تحت تأثیر محیط آنلاین قرار بگیرد چرا که هم آسیب‌پذیرند و هم تجربه کافی از دنیا ندارند.»

قوانین موجود در مورد ممنوعیت گوشی‌های همراه در مدارس
اکثر محدودیت‌های رسمی مربوط به گوشی‌های همراه، در مدارس اروپایی اعمال شده‌اند. در کشورهای فرانسه، هلند، بریتانیا، ایتالیا، مجارستان، اسپانیا، ایرلند، سوئد، بلژیک، یونان، لتونی، لوکزامبورگ و فنلاند ممنوعیت‌هایی، دست‌کم در کلاس‌های درس، اعمال شده است.

در برخی کشورها مانند فرانسه، هلند، ایتالیا، لوکزامبورگ و برخی مناطق اسپانیا ممنوعیت استفاده از گوشی در کل ساعات مدرسه اجرا می‌شود.

برخی دیگر از کشورها نظیر دانمارک، قبرس، بلغارستان و پرتغال نیز در حال بررسی اقدامات محدودکننده بیشتری هستند.

در حوزه شبکه‌های اجتماعی نیز، وزیر فناوری هوش مصنوعی فرانسه پیشنهاد ممنوعیت سراسری استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۵ سال را در سطح اروپا مطرح کرده است.

همچنین چند قانون اتحادیه اروپا از جمله «قانون خدمات دیجیتال»، «دستورالعمل خدمات رسانه‌ای شنیداری و دیداری» و «مقررات عمومی حفاظت از داده‌ها» برای محافظت از کودکان در برابر محتوای مضر و حفظ اطلاعات شخصی آنان تدوین شده‌اند.

ماه گذشته، قانون‌گذاران اتحادیه اروپا تصویب کردند که تولید محتوای آزار جنسی کودکان با استفاده از هوش مصنوعی، اغفال اینترنتی، پخش زنده آزار و بهره‌کشی جنسی آنلاین جرم‌انگاری شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا