فعالیت ۱۱۰ سگ زندهیاب در کشور/ اعلام هزینه نگهداری سالانه و سن بازنشستگی سگهای تجسس امداد و نجات

۰۸:۴۱ – ۲۰ تير ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان ـ سیدرضا مومنی در توضیح بیشتر گفت: بیش از ۱۸ سال است که در جمعیت هلال احمر مشغول کارم و ۵ سال میشود که ریاست اداره مخصوص «سگهای زندهیاب» را بر عهده گرفتهام؛ «آنسَت» مخفف آموزش و نگهداری از سگهای تجسس است که از سال ۸۲ این مرکز در هلال احمر تشکیل شد؛ زیرا در زلزله بم بسیاری از این سگها توانسته بودند مصدومان زیادی را از زیر آوارها پیدا کرده و نجات دهند، به همین دلیل اهمیت وجود این سگها برای مسئولان مشخص شد و این مرکز ابتدا در دو استان و سپس در سراسر کشور ایجاد شد.
وی درباره تعداد مراکز آنست افزود: در حال حاضر ۳۶ مرکز عملیاتی و ۱۱۰ قلاده سگ داریم. متوسط در هر استان ۲ تا ۳ سگ با مربی وجود دارد؛ اما در استان تهران ما ۵ مرکز فعال داریم که ۱۵ سگ در آن مستقر هستند.
رئیس اداره عملیات و جستوجو و آنسَت سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اظهار کرد: مربیهای این سگها، از نجاتگران فعال سازمان امداد و نجات هستند که علاقهمند فعالیت با سگها هستند. این افراد در ابتدا آزمون میدهند و پس از قبولی در این آزمون، حدود ۲ سال آموزش تخصصی فشرده میبینند و بعد از گذراندن این دوره، به آنها سگ تحویل داده میشود و مجددا با سگها دوره آموزشی میگذرانند تا آنها را تربیت کنند که این دوره برای هر سگ حدود یک سال و نیم به طول میانجامد و سپس سگ وارد چرخه عملیات میشود.
مومنی گفت: ما در مراکز سگها، حدود ۵ نژاد مختلف از سگها داریم؛ اما اکثرا آنها از نژاد ژرمن شپرد و مالینویز هستند که توانایی انجام عملیاتهای جستوجو را دارند.
وی افزود: سگهای ما سگهای زنده یاب هستند که به بوی بدن انسانها حساسند و میتوانند آنها را پیدا کنند، اما با توجه به میزان مفقودیها در محیطهای باز، تصمیم گرفتیم «سگهای ردیاب» را آموزش بدهیم و بخشی از کار خود را به این مسئله اختصاص دهیم تا مفقودیها را نیز بتوانیم با کمک سگها پیدا کنیم. این طرح به صورت آزمایشی در استان مازندران با سگهای نژاد پوینتر در حال اجراست که موفق بوده است و میخواهیم این پروژه را توسعه دهیم.
سگهای تجسس امداد و نجات چه تواناییهایی دارند؟
رئیس اداره عملیات و جستوجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر تأکید کرد: رویکرد اصلی ما زندهیابی مصدومان است؛ اما با توجه به فراوانی عملیاتهای مفقودی، ردیابی نیز برای ما اهمیت دارد. همچنین سگهای ما میتوانند پیکر افراد مرده را نیز پیدا کنند.
نگهداری از هر سگ ۴۰۰ میلیون هزینه دارد
مومنی درباره نگهداری از سگها گفت: ما سگها را وقتی تولههای ۲ تا ۳ ماهه هستند از سایر کشورهای خارجی و یا داخل کشور خریداری میکنیم. این سگها تا وقتی که حدودا یک سال و نیم دارند آموزش میبینند تا وارد چرخه عملیات شوند که هر سگ در یک سال حدود ۴۰۰ میلیون هزینه نگهداری دارد و بعد از آن نیز هر سال این مبالغ برای هر سگ متفاوت است.
سگهای تجسس در چه سنی بازنشسته میشوند؟
وی افزود: طول عمر این سگها حدود ۱۳ تا ۱۴ سال است؛ اما این سگها، چون دائما تحت آموزش و عملیات هستند، زودتر فرسوده میشوند و معمولا تا ۹ سالگی در چرخه عملیات حضور دارند و بعد از آن بازنشسته میشوند.
رئیس اداره عملیات و جستوجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اشاره به اینکه مراکز جستوجو در حال توسعه است، یادآور شد: ما در گذشته فقط مسئله آنست را در اداره پیگیری میکردیم؛ اما، چون مسئله جستوجو نیز به کار ما اضافه شده، دو ابزار دیگر مثل پهپاد و دستگاههای زندهیاب نیز به اداره ما اضافه شده تا بتوانیم مفقودیها را نیز با این سه ابزار مکمل پیدا کنیم.
مرگ ۲ قلاده سگ در جنگ ۱۲ روزه
مومنی گفت: در بازه ۱۲ روزه جنگ، سگهای ما موفق شدند ۲۰۲ مصدوم زنده یا شهید شده را طی ۱۸۱ ساعت عملیات جستوجو پیدا کنند. همچنین در این عملیاتها دو قلاده سگ نیز به خاطر فشار عملیاتها کشته شدند.
منبع: ایسنا