محرم و انقلاب اسلامی
اگر در حوزه تعامل با غرب فقط همین شعار ماندگار «هیهات منالذِلّة» از امام حسین(ع) سرلوحه سیاستمداران قرار بگیرد و فرهنگ مقاومت نهادینه شود انقلاب از خطر وابستگی، باجدهی و تحت سلطه بیگانه رفتن بیمه میشود و به استقلال کشور خدشهای وارد نمیشود.

خبرگزاری تسنیم ـ بابک شکورزاده؛ شاکله انقلاب اسلامی به طور قابل توجهی ریشه در فرهنگ عاشورا دارد. اصولا نهضت امام حسین(ع) در عالم اسلام و خصوصا تشیع، جانمایه و الگوی نهضتهایی است که علیه ظلم قیام کردهاند. ظلم ستیزی، تن به ذلت ندادن و امر به معروف و نهی از منکر، از ارکان مهم نهضت حسینی است.
همچنانکه معروف است «اَلاِسْلامُ مُحَمَّدیُّ الْحُدُوثِ وَ حُسَیْنیُّ الْبَقاءِ»؛ بقای اسلام به واسطه شهادت و قیام حضرت حسین بن علی(ع) است. طبیعتا در طول تاریخ یکی از عواملی که باعث ترویج فرهنگ امام حسین(ع) بوده، مراسم عزاداری ایشان در ماه محرم و صفر است که به برکت این عزادارایها، بذر محبت، بیش از پیش در دل محبان آل الله پاشیده میشود، مردم با اهداف قیام حضرت آشنا میشوند، انسانهای مختلفی متحول میشوند و در مسیر هدایت قرار میگیرند. بنابراین مراسمی که برای سیدالشهداء علیهالسلام گرفته میشود تأثیر مستقیمی در گسترش فرهنگ دینی دارد. از این رو بهتر متوجه میشویم که چرا امام راحل فرمود: «محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است.»
رهبر انقلاب در یکی از سخنرانیها، در سال 73 و در دیدار جمعی از روحانیون کهگیلویه و بویر احمد درباره مجالس عزاداری ماه محرم بیاناتی را داشتند. زیاد شدن محبت به اهل بیت علیهمالسلام، کسب معرفت بیشتر نسبت به حادثه عاشورا و افزایش ایمان و معرفت دینی در بین مردم، ویژگیهایی است که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند.
اصولا یکی از انگیزهها و محرکهای جدی برای عزاداری، محبتی است که عزادار نسبت به شخصی که برایش عزاداری میکند، دارد. این شور و غوغایی که در مراسم عزاداری اهل بیت علیهمالسلام شاهد هستیم ریشه در همین محبت دارد؛ چرا که خمیر مایه اطاعت از خاندان نبوت، ریشه در همین محبت دارد و هرچه محبت به ساحت این بزرگان بیشتر باشد، طبیعتا تبعیت بیشتری را نیز به دنبال خواهد داشت.
الگو پذیری از نهضت حسینی
با این اوصاف ظرفیتی که محرم و فرهنگ حسینی دارد؛ همچنانکه در اصل پیدایش انقلاب اسلامی نقش کلیدی داشته، در پایایی آن نیز نقش مهمی ایفا میکند. مثلا اگر در حوزه تعامل با غرب فقط همین شعار ماندگار «هیهات منالذِلّة» از امام حسین(ع) سرلوحه سیاستمداران قرار بگیرد و فرهنگ مقاومت نهادینه شود انقلاب از خطر وابستگی، باجدهی و تحت سلطه بیگانه رفتن بیمه میشود و به استقلال کشور خدشهای وارد نمیشود. ولی اگر فقط همین نکته مورد غفلت مسئولین مربوطه واقع شود، طبیعتا به همان میزان از مسیر انقلاب و راه امام حسین علیهالسلام منحرف شدهایم.
اگر فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر که از اهداف اصلی قیام حسینی بوده، به شکلی که شایسته است در کشور حکمفرما باشد میتواند کشور را به مدینه فاضله نزدیک کند و ثمرات اجتماعی مثبتی داشته باشد. این فریضه الهی هم فقط منحصر در بحث حجاب نیست؛ هر چند که آن هم به نوبه خود دارای اهمیت است؛ ولی نباید طوری تلقی شود که تا حرف از امر به معروف و نهی از منکر به میان میآید فقط بحث حجاب و عفاف به ذهن برسد.
این واجب الهی ابعاد مختلفی دارد و آن قدر مهم است که خداوند در قرآن کریم یکی از کارهایی که مؤمنین باید بعد از توانمند شدن انجام دهند امر به معروف و نهی از منکر است. در آنجا که میفرماید: «الَّذِینَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ؛ کسانی که اگر آنان را در زمین قدرت و تمکّن دهیم، نماز را برپا می دارند و زکات می پردازند و مردم را به کارهای پسندیده امر میکنند و از کارهای زشت بازمی دارند.»
انتهای پیام/