اثرگذاری فتوا نیازمند بسترهای رسانهای، اجتماعی، بینالمللی و فرهنگی است
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) میگوید: موضوع پیگیری صدور فتوا در سطح جهانی صرفا دفاع از شخص رهبری نیست، بلکه دفاع از رهبری دینی جامعه انسانی است که عنوان فاخر و مشترکی میان جامعه اسلامی و غیراسلامی است.

به گزارش گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام دکتر احمد رهدار در نشست هماندیشی «ظرفیتهای فقه برای دفاع از ولی امر مسلمین و جامعه اسلامی» که در دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد، اظهار داشت: نهاد فقاهت ظرفیتهای زیادی در حمایت از جایگاه مرجعیت دارد و این ظرفیت در دفاع از ولی جامعه اسلامی نباید منحصر به ظرفیت مراجع تقلید آن هم در بخش صدور فتوا شود.
وی با بیان اینکه توجه به فتوای دفاع از رهبری و جامعه اسلامی با پشتوانه فراملی و جهانی ضروری است عنوان کرد: فتوای معروف شیخ علی قرهداغی در حمایت از فلسطین پیش از تهدید رسمی رهبر انقلاب از سوی ترامپ بسیار مهم و اثرگذار بود.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیان کرد: هر چند این فتوا متوجه شخص خاصی نمیشد؛ اما ناظر به جایگاه رهبری جامعه اسلامی بود و نشان داد فقه ظرفیت جهانی برای دفاع از رهبران دینی دارد.
وی تصریح کرد: حوزههای علمیه چه در نجف و یا قم و دیگر بلاد باید از ظرفیتهای فرامذهبی و فرادینی بهره ببرند و با نهادهایی مانند واتیکان یا رهبران ارتدوکس در جهت دفاع از رهبران دینی وارد تعامل شوند.
رهدار خاطرنشان کرد: صدور بیانیهها یا فتاوای مشترک نمونهای از این همکاریهای تمدنی و اثربخش است؛ البته باید توجه داشت با عنایت به تحولات اجتماعی و فرهنگی، دیگر فتوایِ صرف کافی نیست.
وی اظهار داشت: امروز تحقق و اثرگذاری فتوا نیازمند بسترهای رسانهای، اجتماعی، بینالمللی و فرهنگی است؛ اگر این زمینهها به درستی فراهم نشود، حتی فتوایی چون حرمت ربا در نظام بانکی با بیتفاوتی جامعه روبرو میشود و دیگر مسائل نیز چنین سرنوشتی دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در ادامه گفت: باید بتوانیم جامعه را مدیریت کنیم، احساس میکنیم ظرفیت تاریخی عینی فتوا، ظرفیت حداقلی برای دفاع از جامعه اسلامی است؛ در زمان میرزای شیرازی به دلیل بافت و ساخت جامعه اسلامی، از طریق مکانیزم فتوا میتوانسیتم جامعه را حرکت دهیم و مدیریت کنیم.
وی افزود: ادر حال حاضر جامعه ساخت متفاوتی یافته و فتوا به تنهایی نمیتواند همه ظرفیتهای موجود جامعه را فعال کند و میتواند برآیند ظرفیتها باشد.
رهدار بیان کرد: موضوع پیگیری صدور فتوا در سطج جهانی صرفا دفاع از شخص رهبری نیست، بلکه دفاع از رهبری دینی جامعه انسانی است که عنوان فاخر و مشترکی میان جامعه اسلامی و غیر اسلامی و مسیحی و حتی یهودیان مخالف سیاستهای جنایتکارانه صهیونیسم است.
وی عنوان کرد: تلاش آنها کمک کننده به مجتهدی است که در نهایت انتظار داریم حکم بدهد، نکته دوم آنچه مورد غفلت قرار گرفته این است که نهاد و نهادهای فقه صرفا گاهی دانشی میبینیم و به سطوحی خلاصه میکنیم، در صورتی که ظرفیت در نهاد فقه برای فعال کردن نهادهای موازی و مشابه در خارج از دایره مذهب امکانپذیر است.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: حوزههای ما با ظرفیتی که دارند میتوانند بر روی حوزهها و مراکز دینی جهانی نیز تأثیر بگذارند، باید بدانیم جایگاه رهبری دینی جامعه تا چه میزان مهم است که اگر همه تمرکز را برای دفاع از جامعه و ولی بردیم روی بخش فتوایی فقه و از فعال کردن بقیه ظرفیتها غافل بمانیم حد دفاع از ولی فقیه و جامعه در بهترین شرایط سقف ظرفیت فتوا میشود.
وی تأکید کرد: ظرفیت فتوا و حکم ظرفیت کمی نیست و گاهی رخداد اجتماعی و تاریخی است و عوامل مختلفی میتواند تأثیرگذار باشد، اگر اعتبار نهاد فقه و فقاهت در لایههای فرهنگی اجتماع ما پایین آمده آیا برای تأثیرگذاری احکام فقه لازم نمیبینیم در رتبه قبل از آن دفاع انجام دهیم تا حدی از اعتبار این نقش را نباید نادیده گرفت.
خبرنگار: حمیده زند
انتهای خبر/