نشست خبری دبیر جشنواره فیلم فجر
نشست خبری منوچهر شاهسواری دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر در سالن اصلی برج میلاد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری منوچهر شاهسواری دبیر چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر در سالن اصلی برج میلاد و با حضور اهالی رسانه برگزار شد.
منوچهر شاهسواری دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر صحبتهای خودش را اینگونه آغاز کرد: از همه دوستانی که با نقدهایشان ما را کمک کردند و کسانی که حمایت داشتند تشکر میکنم. پوستر جشنواره ما را به یاد مادر مفهوم واقعی انسانیت میاندازد و امیدوارم با این مفهوم و ارزش واقعی پیش برویم.
وی در خصوص بزرگداشتها و برخی نکات، تأکید کرد: امسال در افتتاحیه از سه هنرمند برجستهمان تقدیر میکنیم. البته تکریم آنها اتفاق میافتد. منوچهر والیزاده صدای پرآوازه دوبله، سیروس الوند کارگردان خلاق سینما و رضا بابک بازیگر برجسته و خاطرهانگیز مورد تکریم قرار خواهد گرفت. همچنین از پوستر تجلی اراده ملی با مفهوم مادر که اتفاق امسال جشنواره است و پوستر سیمرغ تماشاگران رونمایی کردیم.
با اعلام منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره، امسال و در مراسم افتتاحیه از منوچهر والیزاده،سیروس الوند و رضا بابک در مراسم افتتاحیه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر تجلیل خواهد شد.
شاهسواری به همین نکات کوتاه بسنده کرد و به استقبال سؤالات خبرنگاران رفت. پرسش و پاسخها با این سؤال آغاز شد که: با تغییر دولت یکی از کنجکاویها انتخاب دبیر جشنواره فجر بود چه شد این عنوان را قبول کردید؟
شاهسواری پاسخ داد: همین جا بگویم جای محمد خزاعی خالی؛ کسانی که در چهل و دو سال گذشته دبیر جشنواره بودند نیت و عملشان این بوده جشنوارههای با مقبولیت خوب پیش ببرند گاهی با تغییرات و تحولات دستخوش میشود. من منتقدم و جشنواره نیازمند منابع مالی روشن و دبیرخانه با ثبات هست.
وی افزود: من 15 آبان موافقت خودم را به آقای فریدزاده اعلام کردم و حکم من به صورت رسانهای 17 آبان منتشر شد و دوستان من 24 آبان به دبیرخانه آمدند. این رویه را درست نمیدانم و یک ثباتی را خواستارم. در دو ماه نمیتوانستیم ایدهای خاصی را وارد عمل کنیم. در حوزه فرهنگ به گفتگوها و دقت نظرها لازم است که در این مدت کوتاه امکانپذیر نبود. چرا قبول کردم به احترام سینما بود. آن درکی از حوزه هنر و اینکه هنرمندان مهمترین میانجیان تاریخاند. به دلیل این مجموعه علایق باید گاهی اوقات تن به دریا زد و پذیرفت.
سؤال بعدی درباره صیانت از آرای مردمی بود. اینکه به صورت شفاف سازوکار صیانت از آرای مردمی را بفرمایید؛ یکی از دبیران جشنواره از تقلب در این رویه در سالهای گذشته گفته بودند.
شاهسواری در این باره گفت: من شانس این را داشتم سالها در خانه سینما مسئولیت بپذیرم. آرای مردمی توسط خانه پیش میرفت. اینکه شفاف بگوییم صیانت میکنیم تا لحظهای که اینجا جایزه سیمرغ مردمی را به برگزیدگان اهدا کردیم دبیران جشنواره هم مطلع بودند. به نظر میآید اهمیت این جایزه برای ما مهم شد و برخی سرمایه گذاران و نهادهای ذیربط هم اهمیت پیدا کرد. تصورمان بر این است در تمام دورهها نظام صیانت از رأی موجود بوده گاهی اوقات به دلیل حاشیهای از آن صرفنظر کردیم.
وی خاطرنشان کرد: حفاظت از رأی مردم، شرافت ذاتی ستاد جشنواره و دوستان برگزار کننده است. همه شیوههای فنی حفاظت از آرا رعایت شده و چند مرحلهای است. رأیی که داده میشود یکسانسازی همه موارد است در فرمول ریاضی الکترونیکی برنامهنویسی شده است لحاظ میشود. با استفاده از دانشهای برنامهنویسی دیده شده و امیدوارم این اتفاق به خوبی بیفتد.
خبرنگار بعدی عنوان کرد که ایکاش آقای شاهسواری شما رأی داوران و نظرات داوران برای فیلمها را روی سایت بگذارید تا همه چیز شفاف شود. از طرف دیگر یکسری شائبهها درباره شما هست که تحت فشار یکسری از سازمانها و نهادها یکسری شرط و شروطها را پذیرفتهاید؛ واقعا این فشار بوده و آیا هنرمندان برای حضور در جشنواره استقبال کردند؟
دبیر جشنواره فیلم فجر در این باره گفت: سن و سال من از فشار گذشته است. به حرمت و ریش سفید ما! جشنواره فجر محل رفت و آمد تعاملات هست. فیلمی به فشار نهاد و سازمانی آمده باشد را تکذیب میکنم. گاهی اوقات خوشمان میآید بگوییم فشار آوردیم فیلممان آمد این به هیچ وجه نیست. من پیشنهاد شما را برای شفافیت آرای داوران اعلام میکنم این یک حقوق طرفینی است.
وی افزود: حقیقت امر این است وقتی آمدیم به ستاد، یکی از نگرانیهایمان این بود که آیا مورد استقبال قرار میگیریم؟! اما این میزان تعاملات و میل هنرمندان در کنار هم قرار گرفتن را پیشبینی نمیکردیم. شرمنده کسانی هستم که مصرانه علاقه داشتند در جشنواره باشند. این را به عنوان یک بخت یاری اجتماعی فرض میکنم که یک بار دیگر احساس میکنیم کنار هم باشیم جلوی التهابات را بگیریم و به امروز و فردای این سرزمین فکر کنیم. همه کسانی که این فضا را فراهم کردند از چنین ایدههایی سرچشمه میگیرد.
خبرنگار بعدی با طرح این سوال که دوسال گذشته برخی به این میراث،هویت و فرهنگ بی مهری داشتند و از سوی دیگر بخاطر وطن در جشنواره حضور دارند عنوان کرد حفظ این سرمایه چطور میتواند به کسانی که بی مهری کردند تلنگر بزند. شاهسواری پاسخ داد: سختی این پرسش این است از خودمان بپرسیم بیمهری شود پاسخ بیمهری، بیمهری است؟! من فکر میکنم ما حق نداریم هرکسی که در این سرزمین کشور زندگی میکنند و تابعیت قوانین و چارچوبهای حاکمیت این کشور است. شاید گاهی تعارض و گاهی تضاد منافع داشته باشیم میخواهیم اینها را با تنبیه یکدیگر پیش ببریم با خصلتهای تاریخی و انسانی ما تطابق ندارد. همه که با هم مهربانی کنیم جزو اصول ما ایرانیهاست. شرایط را باید درنظر بگیریم امکان تشخیص درست برای طرفین نیست. جشنواره برگزار میشود مشوق هنرمندان باشد و جشنواره محل تنبیه کسی نباید قرار بگیرد. همه باید متوجه شویم کجا زندگی میکنیم و چه وظایف و تکالیفی را برعهده داریم مسئله دیگری است.
دبیر جشنواره فیلم فجر در خصوص اینکه بسیار این نکته مطرح شد که این جشنواره و فیلمهایش محصول این دولت نیست و جوایز و سیاستهایی که قبلاً اعمال شده تغییر خواهند داشت، گفت: من با احترام به همه کسانی که نظراتشان را میگویند. الزاما هر نظری داده میشود گاهی دیدگاههای شخصی است. جزو کسانی هستم هر امری خیر است و هر عیب و اشکال و دستاوردی در آن دخالت داشتهایم. این فیلمها برای آن دولت و این دولت است را قبول ندارم و اما اجرای این جشنواره را این دولت برگزار میکند. امسال با یک سلیقه دیگری به جشنواره نگاه شده، جشنواره محل جدلهای سابق نیست جشنواره محل افقگشاییهای آینده است. اگر برای فردا و امروزمان ایدهای نداشته باشیم آن جدلها کمکمان نمیکند. جشنواره فجر امسال نمیتواند خودش منتقد سال گذشتهاش باشد. من این عادت را شخصا با آن مشکل دارم؛ ممکن است به لحاظ ساختاری نقد داشته باشم این محصولات برای دولت قبل است به آن اعتقاد ندارم. خواهید دید فیلمها را که جوانان ما از این جدلها کنار کشیده و امتیاز بزرگ فیلمهای امسال این خصلت است.
شاهسواری در پاسخ به سؤال دیگری درباره اکرانهای دانشآموزی و فیلمهای بخش ویژه که هنوز اعلام نشدهاند، افزود: بخش ویژه همان طور که در مراسم اعلام 33 فیلم بخش مسابقه سینمای ایران گفتم بخشی است مربوط به فیلمهایی که به دلایل گوناگون مانند جنس و سال ساخت و برخی قوانین که در جشنواره نمیگنجند. ما فکر میکنیم نمایش این دسته از فیلمها که یک تنوع موضوعی و ساختاری از مستند، روایت داستانی و تجربی در آن است میتواند آیینه تمامنمای سینمای ایران در منظر اهالی رسانه قرار گیرد تا یک تحلیل پانوراما داشته باشید. اینکه به دلیل شرایط مسابقه داخل و خارج و بخش ویژه جشنواره است تلاش برای بررسی و نظر و تحلیل مجموعه سینمای ایران با کمک شما فراهم شود. فکر میکنم بخش ویژه برای حوزه و تحلیل رسانه کاربردی و خوب است.
وی راجع به اکران دانش آموزی، گفت: با هماهنگی ستاد جشنواره، برای سانسهای صبح سینمای ایران برای دانشآموزان و توانخواهان پیشبینی اکران داشتند. در این بخش اتفاقات خوبی به کمک گلاره عباسی و مصطفی کیایی اتفاق افتاده است. نمایش فیلم در بوموسی در فضای باز برای اهالی آنجا آغاز شده و سالن سینمای بوموسی با منابع و حمایت سینما از 27 بهمنماه وارد چرخه سینماهای کشور میشود.
این خبر در حال تکمیل است…