مقایسه بورس امارات با بورس ایران
امارات متحده عربی که قطب تجارت منطقه است جهت گسترش اقتصاد خود با دو بازار سهام ابوظبی و بازار مالی دبی توانسته سهم خود از منابع بین المللی را افزایش دهد. ارزش بازار سهام ابوظبی ۸۰۸ بیلیون دلار و بازار مالی دبی ۲۵۰ بیلیون دلارگزارش شده است. دستاورد و علت موفقیت بازار سهام ابوظبی و دبی چیست؟

به گزارش نبض بورس، امارات متحده عربی که قطب تجارت منطقه است جهت گسترش اقتصاد خود با دو بازار سهام ابوظبی و بازار مالی دبی توانسته سهم خود از منابع بین المللی را افزایش دهد. ارزش بازار سهام ابوظبی ۸۰۸ بیلیون دلار و بازار مالی دبی ۲۵۰ بیلیون دلارگزارش شده است. دستاورد و علت موفقیت بازار سهام ابوظبی و دبی چیست؟
بازار سهام ابوظبی (ADX)
از زمان تاسیس این بازار در سال ۲۰۰۰ تا به امروز بازار سهام ابوظبی محلی برای پذیره نویسی سهام ۱۴۸ شرکت بزرگ مقیاس مانند انرژی، بانکی، خدمات، صنایع و هتل داری بوده و دومین بازار بورس بزرگ خاورمیانه است. نبض بورس خلاصهای از بزرگترین شرکتهای بورسی را در جدول زیر آورده است.
علت استقبال از بازار سهام ابوظبی چیست؟
سرعت بالای رشد این بازار مدیون دو سیاستی است که رهبران آن که در پیش گرفتهاند، اولا پشتیبانی دولت و مقرارات شفاف و تسهیل کننده، ثانیا محیط مالیاتی رقابتی (۵% ارزش افزوده). از سویی دیگر این نهاد خود را موظف دانسته تا مسئولیت اجتماعی و جهانی خود را به طور موثری برعهده بگیرد و سیاستهای بلند مدتی برای رسیدن به توسعه پایدار دارد. به طور یکی از شاخصههای مسیر توسعه یافتگی کاهش تولید کربن است. در این راستا سیاستهای تشویقی و بستههای حمایتی برای شرکتهایی که در راستای انرژی سبز و فعالیت می کنند در نظر گرفته است. این رویکرد منجر به جذب سرمایههای بین المللی می شود، چون سیگنالی جهت اعتماد به آینده و باثباتی بازار است.
بازار سهام ابوظبی چگونه به بازار مالی پایداری تبدیل شده است؟
نبض بورس شعار این نهاد را در اختیار خوانندگان می گذارد:
۱) تقویت تامین مالی و سرمایهگذاری پایدار
۲) طرفداری از افشای مسئولانه اطلاعات
۳) رشد همکاریهای بین المللی
۴) تشویق گفتوگو میان سهامداران و شرکتها
نمودار زیر رشد شاخص کل بازار سهام ابوظبی را برای دوره ۵ ساله نشان میدهد و ثابت میکند سیاستهای بلند مدت در کنار عمق بازار و شفافیت اطلاعات میتواند رشد بازار را رقم بزند.
بازار مالی دبی (DFM)
سال ۲۰۰۰ برای اقتصاد امارات متحده عربی شروع رسمی ورود سرمایههای بین المللی و رونق اقتصاد کلان بود. در کنار بازار سهام ابوظبی، بازار مالی دبی با رویکردی متفاوت تاسیس و درگاهی برای تجمع سرمایه شد. عموما شرکتهای این بازار در دسته املاک، گردشگری و خدمات هستند و ارزش کل بازار حدود ۲۴۶ بیلیون دلار گزارش شده است. ۶۹ شرکت در حوزههای مختلف لیست شدهاند و تنها در سال ۲۰۲۴ با سه عرضه اولیه، بازار توانسته حدود ۳ میلیون دلار جذب نماید.
نمودار زیر روند صعودی ۵ ساله شاخص کل بازار مالی دبی را نشان میدهد که مطابق با مسیر بازار ابوظبی است.
دبی، قطب جهانی منطقه
برنامه دبی برای قطب جهانی شدن و یکی از ده مرکز برتر مالی دنیا با رسیدن به اهداف کوچک در طی این مسیر محقق خواهد شد. به طور مثال توانسته ۶۲% از صکوک جهانی را در سال ۲۰۲۰ جذب کرده و در سال ۲۰۲۱ رتبه اول خاورمیانه و آفریقا در جذب سرمایه خارجی به ارزش ۳.۷۳ بیلیون دلار باشد. موفقیت و چشم انداز روشن این بازار مرهون ثبات اقتصاد کلان، چند بخشی بودن اقتصاد (نه فقط دولتی یا وابسته به نفت)، تجمع سرمایه، مالکیت خصوصی و در نظر گرفتن اولویتهای جهانی بوده است.
جغرافیای بازار سهام
با مرور مطالب بالا متوجه می شویم مرز اقتصادی یک کشور صرفا جغرافیایی نیست. توسعه بازارهای مالی در قدم اول اقتصاد کلان را رونق داده و در آخرین حلقه رفاه ملت را تامین می کند. از منظر سیاسی اگر کشوری میزبان سرمایههای بین المللی باشد، جامعه جهانی نیز خواستار ثبات آن و دوری تنش خواهد بود.