اخبار بورس

بازار آهن همچنان در وضعیت رکود شدید قرار دارد

نبض بورس

رسمیو موبایل

به گزارش نبض بورس، اگرچه مقدمات امضای یادداشت تفاهم ایران و آمریکا برای روز جمعه در سوئیس در حال فراهم شدن است، اما تداوم حملات اسرائیل به جنوب لبنان و اصرار تل‌آویو بر ادامه عملیات نظامی، نشان می‌دهد مسیر صلح همچنان با موانع جدی روبه‌رو است. ادعای اخیر ترامپ مبنی بر بازگشت به گزینه نظامی در صورت‌عدم پایبندی ایران به تعهدات خود، در کنار مخالفت علنی اسرائیل با توافق و تأکید مقامات رژیم بر تداوم حمله به لبنان، این پیام را به بازارها مخابره می‌کند که احتمال بازگشت تنش‌ها همچنان بالاست.

 

در مقابل، بهبود نسبی روند تجارت دریایی کشور از جمله ازسرگیری مبادلات دریایی میان ایران و امارات و حرکت نخستین شناور ایرانی به سمت دبی، نشانه‌ای از احیای تدریجی مسیرهای تجاری منطقه‌ای است. در فضای داخلی نیز نشست امروز محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس با اعضای اتاق بازرگانی و تأکید او بر این که «چین برای ایران یک شریک منحصربه‌فرد است»، نشان می‌دهد با وجود دستیابی به تفام با آمریکا، احتمالاً هنوز راهبرد «نگاه به شرق» از ذهن تصمیم‌سازان کشور پاک نشده است.

 

امروز در بازار ارز، پس از دو روز افت سنگین و عقب‌نشینی دلار به محدوده ۱۵۳ هزار تومانی، شاهد تغییر جهت بودیم. ابهام درباره آینده تفاهم ایران و آمریکا در پی تداوم حملات اسرائیل به لبنان و تلاش بازار برای اصلاح بخشی از افت شتاب‌زده روزهای گذشته، بار دیگر بخشی از انتظارات تورمی را به بازار بازگرداند و دلار امروز با رشد حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تومانی نسبت به روز گذشته، به محدوده ۱۶۰ هزار تومان رسید.

در بازار سرمایه اما شرایط متفاوت بود؛ شاخص کل بورس که طی دو روز گذشته با قدرت وارد کانال ۵ میلیون واحد شده بود، امروز با شتابی کمتر به مسیر صعودی خود ادامه داد و با وجود آغاز نزولی، در نهایت، روز را با جامه سبز تمام کرد. تثبیت شاخص در کانال ۵ میلیون واحد نشان می‌دهد بازار سرمایه همچنان در حال قیمت‌گذاری سناریوی گشایش‌های اقتصادی است، هرچند کاهش شتاب رشد بیانگر احتیاط سرمایه‌گذاران نسبت به پایداری شرایط سیاسی است.

 

اما بازار آهن؛ فعالان بازار می‌گویند که بازار فولاد به‌شدت رکودی است و خریداران فعلاً در صبر و نظاره به سر می‌برند. این در حالی است که در هفته‌های ابتدایی پس از برقراری آتش‌بس، تقاضای مصرفی مورد نیاز پروژه‌ها برای چند ماه آینده به‌طور کامل پیش‌خرید شد و یکی از ریشه‌های رکود شدید این روزهای بازار، همین پیش‌خریدها است. از سوی دیگر، فولادسازان به لحاظ بنیادی در شرایط مطلوبی نیستند و وزارت نیرو برق آن‌ها را هفته‌ای دو روز قطع می‌کند، هرچند به دلیل عقب‌نشینی تقاضا، این ضعف فعلاً در بازار اثر محسوسی نگذاشته است.

در بورس کالا نیز امروز شرایط کم‌رونق بود و از پنج نوع محصول فولادی عرضه‌شده، تنها ۴۰ درصد حجم محصولات به فروش رسید که نشان‌دهنده رکود نسبی در این بازار است. قابل توجه است که امروز در بورس، رکود در حوزه ورق بیشتر از حوزه مقاطع فولادی بود.

 

درباره تغییرات روند قیمت‌ها نیز امروز بازار آهن چهره‌ای عمدتاً نزولی داشت. در بازار میلگرد، اغلب تولیدکنندگان روند کاهشی در پیش گرفتند و شاهد کاهش ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ تومانی قیمت هر کیلوگرم از انواع سایزهای میلگرد بودیم و حتی قیمت میلگردهای ذوب‌آهن اصفهان در برخی سایزها تا ۳۵۰۰ تومان نیز کاهش یافت. در بازار تیرآهن، قیمت عمده شرکت‌ها از جمله ذوب‌آهن اصفهان، کاهش ۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی در هر شاخه را در سایزهای مختلف ثبت کرد. برخلاف میلگرد و تیرآهن، امروز بازار نبشی و ناودانی نسبتاً با ثبات همراه بود، هرچند برخی شرکت‌ها قیمت‌های خود را بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان در هر کیلوگرم کاهش دادند. در بازار پروفیل نیز اغلب تولیدکنندگان قیمت محصولات خود را در سایزهای مختلف بین ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان کاهش دادند، در حالی که بازار لوله امروز شرایط نسبتاً باثباتی را تجربه کرد.

 

در بازار ورق سیاه، امروز تداوم کاهش قیمت‌هایی مشاهده شد که از چند روز قبل شروع شده بود. به‌نحوی‌که قیمت انواع ورق سیاه فولاد مبارکه در سایزهای گوناگون بین ۵۰۰ تا ۴۵۰۰ تومان در هر کیلوگرم کاهش یافت. قیمت‌های ورق سیاه سایر شرکت‌ها نیز کمابیش نزولی بود، هرچند با شیبی کمتر از ریزش قیمت‌های مبارکه. امروز شدیدترین ریزش‌ها را در نرخ‌های ورق گالوانیزه شاهد بودیم و قیمت ورق گالوانیزه تولیدی شرکت‌های مختلف بین ۲۰۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان در هر کیلوگرم کاهش یافت که نشان‌دهنده تخلیه تدریجی حباب قیمتی شکل‌گرفته در دوره تنش‌های اخیر است.

 

بازار آهن کشور همچنان در نقطه تلاقی دو نیروی متضاد قرار دارد؛ از یک‌سو کاهش تنش‌ها در پی تفاهم اولیه و انتظار برای افت بیشتر نرخ‌ها، فشار نزولی محسوسی را بر بازار وارد کرده و از سوی دیگر، تداوم درگیری‌ها در منطقه و ابهام‌های جدی درباره آینده توافق، مانع از شکل‌گیری یک روند باثبات شده است. به همین دلیل، بخش قابل توجهی از فعالان بازار از انجام معامله خودداری می‌کنند. این موضوع موجب شده است تا بازار فولاد، علی‌رغم افت قیمت‌ها، همچنان در وضعیت رکود و تعلیق قرار داشته باشد.

 

با این حال، باید توجه داشت ریسک بازگشت مجدد تنش‌ها، برخلاف خوش‌بینی‌های اولیه درباره تفاهم ایران و آمریکا، همچنان در سطح بالایی قرار دارد. تداوم حملات اسرائیل به جنوب لبنان و اصرار ایران بر گره زدن آتش‌بس در لبنان به روند صلح خود با آمریکا، می‌تواند مسیر امضای تفاهم‌نامه روز جمعه و حتی دستیابی به توافق جامع نهایی در مذاکرات ۶۰ روزه را با چالش جدی مواجه کند.

در چنین شرایطی، هرگونه شکست در روند دیپلماسی یا بازگشت محاصره دریایی، می‌تواند به‌سرعت انتظارات تورمی را احیا کرده و بازارها را با شوک جدیدی روبه‌رو سازد. در این سناریو، روند نزولی کنونی قیمت‌ها ممکن است به‌طور ناگهانی معکوس شده و قیمت‌ها همانند فنری فشرده که ناگهان رها می‌شود، وارد یک فاز پرشتاب صعودی شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا