اخبار بورس

پیش بینی بورس فردا شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴| بدبینی به بورس ادامه دارد؟

بازدهی بورس تهران در چهارمین هفته تیر ماه مثبت شد، اما همچنان نقدینگی از بورس دوری می‌کند. پول دوباره وارد بورس می‌شود؟محمدجواد نظری، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با نبض بورس به این پرسش پاسخ داد.

نبض بورس

محمدجواد نظری، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با نبض بورس مطرح کرد:

به گزارش نبض بورس، شاخص کل با افزایش ۱۴۸ هزار واحدی، معادل ۵.۶ درصد، تا سطح ۲ میلیون و ۷۸۵ هزار و ۶۹۲ واحد پیش رفت. 

  • برای مشاهده جدیدترین اخبار بورس ایران فیلترشکن را روشن کنید و اینجا کلیک کنید.

شاخص هم‌وزن نیز که دیدی واقع‌گرایانه‌تر از وضعیت کلی شرکت‌ها ارائه می‌دهد، رشد ۱۱ هزار و ۵۰۰ واحدی معادل ۱.۳۹ درصد را تجربه کرد.

طی یک هفته مجموعاً نزدیک به ۴ هزار و ۸۷۹ میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار سهام خارج شد؛ موضوعی که ضعف اعتماد و تداوم

نااطمینانی‌ها در میان فعالان بازار را نشان می‌دهد.

پیش بینی بورس فردا شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴

محمدجواد نظری، کارشناس بازار‌های مالی گفت: برای بررسی هفته چهارم، به ناچار باید اشاره‌ای به وضعیت بازار پس از جنگ ۱۲ روزه داشته باشیم. بعد از این جنگ، شاهد افت بیش از تقریباً ۱۵ درصدی در بازار بودیم. در هفته گذشته، با زمزمه‌هایی درخصوص حمایت‌ها، تزریق پول و نقدینگی به بازار بورس، بخشی از این ریزش جبران شد و بیش از ۵ درصد رشد در بازار مشاهده شد.

وی افزود:، اما چند نکته قابل توجه بود، نخست این‌که ارزش معاملات خرد در هفته گذشته حداکثر ۵ همت بود و از سوی دیگر، خروج سرمایه‌ای به میزان سه و نیم تا چهار همت را شاهد بودیم. این آمار بیانگر تداوم بدبینی نسبت به بازار بورس است و همچنان نسبت به استمرار روند صعودی تردید وجود دارد. 

این کارشناس اشاره کرد: به دلیل حمایت‌های صورت گرفته و مباحثی از جمله فرصت داده شده تا فعال شدن «مکانیزم ماشه»، امکان ادامه روند صعودی وجود دارد. اما در مجموع، بازگشت به روند صعودی در شاخص کل با موانع بسیاری همراه است و مشکلات عمیق و عمده‌ای در بازار به چشم می‌خورد.

نظری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه عوامل موثر در بازگشت نقدینگی به بورس چیست؟ توضیح داد: این موضوع را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد؛ بخشی از عوامل به خود بازار بورس و مسائل داخلی آن بازمی‌گردد و بخشی مرتبط با شرایط اقتصادی کلی کشور است. در بازار سرمایه با مشکلات بسیار بزرگی مواجه هستیم که بزرگترین معضل، دامنه نوسان است. 

وی ادامه داد: چیزی تحت عنوان «اثر آهنربایی» یاMagnet Effect وجود دارد که ترس از قفل شدن و نقد نشدن سهام و در صف فروش قرار گرفتن، موجب شکل‌گیری صف‌های فروش پی‌درپی و فشار‌های فروش متوالی شده و در نهایت جهت شاخص را شاید به صورت غیر واقعی منفی کرده است. در حقیقت ریسک نقدشوندگی به علت وجود دامنه نوسان، به ریسک سیستماتیک و مختص بازار افزوده شده و طبیعتاً سرمایه‌گذاران آن را لحاظ می‌کنند؛ لذا ما شاهد یک بازتنظیم قیمت (Repricing) هستیم. در عین حال، در یک چرخه معیوب توسط صندوق‌های اهرمی قرار گرفته‌ایم.

این کارشناس تشریح کرد: صندوق‌های اهرمی یا لوریج فاند‌ها در تمام بازار‌های مالی دنیا چارچوب و اصولی دارند، اما در ایران، این صندوق‌ها باعث ایجاد یک سیکل معیوب در بازار شده‌اند که مدام سنتیمنت منفی را به بازار تزریق می‌کنند و فروش‌های سنگین و روند‌های نزولی متوالی را رقم می‌زنند. از سوی دیگر، تصمیم‌های خلق‌الساعه‌ای برای بازار اتخاذ شده و ریسک بازار را بالا برده است؛ نمونه آن تعطیلی طولانی مدت بازار طی جنگ ۱۲ روزه بود. نقدشوندگی در تصمیم‌گیری افراد برای سرمایه‌گذاری اهمیت بالایی دارد و سرمایه‌گذاران این ریسک را در نظر می‌گیرند.

وی با اشاره به ریسک‌های موجود در اقتصاد کلان گفت: در کنار این موارد، ریسک‌های اقتصاد کلان نیز مطرح است. انتظارات تورمی بسیار بالاست. به تازگی گزارش بانک مرکزی از اسفند ماه منتشر شده و نسبت پول به شبه پول از ۱۷ درصد در اسفند ۱۴۰۲ به ۳۷ درصد در اسفند ۱۴۰۳ رسیده است که نشان می‌دهد انتظارات تورمی در مردم بالاست و این ترس موجب می‌شود پول به سمت بازار بورس حرکت نکند و روانه بازار‌های امن شود.

به گفته وی، همچنین شاهد ضعف شدید تقاضا در اقتصاد هستیم؛ مصرف‌کننده دیدگاه منفی دارد، اعتماد به نفس خود را از دست داده و در موضع دفاعی قرار گرفته و سطح خرج‌کرد خود را پایین آورده است. 

نظری اظهار کرد: بعلاوه، موج گسترده‌ای از تعدیل نیرو را شاهد هستیم که این امر باعث کاهش تقاضا و تأثیرگذاری بر درآمد شرکت‌ها شده و حتی به تعدیل بیشتر نیرو‌ها منجر می‌شود. داده‌های بازار کار معمولاً حال‌نگر هستند و با توجه به موج تعدیل نیرو. به نظر می‌رسد اکنون با رکود عمیق مواجه باشیم که احتمالاً عمیق‌تر هم خواهد شد.

این کارشناس بازار‌ سرمایه تاکید کرد: متاسفانه، دست دولت و بانک مرکزی برای حمایت بسته است. مشکل رشد سنگین نقدینگی نیز وجود دارد و ابزار‌های دولت و بانک مرکزی برای حمایت از اقتصاد بسیار محدود است، بنابراین خروج از شرایط فعلی بسیار دشوار خواهد بود.

وی افزود: در کنار همه اینها، آتش‌بس اخیر که برقرار شده، از نگاه سرمایه‌گذاران شکننده به نظر می‌رسد و ریسک جنگ همچنان در ذهن مردم وجود دارد و مردم را نسبت به سرمایه‌گذاری و حتی خرج‌کرد روزانه خود محتاط کرده است.

نظری در نهایت گفت: تا زمانی که این مسائل حل نشود، بعید است شاهد ورود پول و نقدینگی به بازار باشیم و روز‌های خوبی برای بازار متصور نیستم. با توجه به این رکود عمیق، تقاضا به سمت دارایی‌های امن افزایش خواهد یافت و احتمالا در ماه آینده شاهد رشد قیمت دلار و طلا خواهیم بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا