تغذیه و تناسب اندام

نکاتی که باید در تغذیه سالمندان رعایت شود

سلامت نیوز

منصور رضایی در گفت‌وگو با میزان به مناسبت هفته ملی سالمندان به بیان توصیه‌هایی در رابطه با تغذیه سالمندان پرداخت و گفت: همانگونه که با افزایش سن بینایی و شنوایی افراد کاهش پیدا می‌کند، حس چشایی هم کم می‌شود و از این رو شاید سالمندان چندان متوجه تشنگی نشوند و گاهی هم ممکن است به سبب فراموشی، ابتلا به آلزایمر و مشکلات مغزی فراموش کنند از آب، مایعات و مواد غذایی آبکی استفاده کنند و به همین دلیل باید به آن‌ها مواد غذایی آبدار داده شود تا آب مورد نیاز بدنشان تامین شود، همچنین ممکن است سالمندان به سبب مشکلات دندان‌هایشان نتوانند به مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بپردازند و از این رو توصیه می‌شود که به این افراد غذاهای ساده، نرم و مواد غذایی که هضم آسانی دارند، داده شود.

مصرف مواد غذایی سبک و متنوع/ طعم دار کردن غذای سالمندان با سیر، پیاز، نارنج، لیموترش

وی با بیان اینکه به سبب افزایش سن معده ضعیف می‌شود و به همین دلیل سالمندان نمی‌توانند از مواد غذایی سنگین استفاده کنند، ادامه داد: توصیه می‌شود که این افراد از مواد غذایی سبک و متنوع مصرف کنند و در طول روز از ۶ گروه غذایی میوه، سبزی، غلات، حبوبات، گوشت و لبنیات بهره‌مند شوند؛ از آنجایی که اغلب سالمندان دچار مشکلاتی نظیر فشار خون، دیابت و چربی خون هستند بهتر است از غذاهای خانگی و تازه استفاده کنند، می‌توان برای طعم‌دار کردن غذای سالمندان به جای استفاده از نمک از سیر، پیاز، نارنج و لیموترش استفاده کرد تا دچار فشار خون، مشکلات کلیوی و تنگی نفس نشوند.

غذای سالمندان نباید شور باشد

این متخصص تغذیه با بیان اینکه چنانچه سالمندان از مواد غذایی شور استفاده کنند بیشتر به مصرف مواد غذایی شیرین گرایش پیدا می‌کنند گفت: برای مثال در صورت مصرف سوسیس و کالباس هوس نوشابه می‌کنند و به همین دلیل غذای سالمندان نباید شور باشد البته این به معنی نیست که غذایشان بی‌مزه باشد، می‌توان غذای این افراد را با مواردی که در عنوان شد طعم‌دار کرد و توصیه می‌شود به سبب اینکه اغلب سالمندان به دلیل بی تحرکی دچار مشکلات گوارشی و نفخ هستند از سبزیجات معطر استفاده کنند چرا که سزیجات معطر نظیر نعنا، ترخون، ریحان و مرزه چه به صورت تازه و چه به صورت خشک نفخ دستگاه گوارش را کاهش می‌دهند.

مصرف دم کرده گل محمدی به جای چای/ استفاده از روغن زیتون و ادویه‌جاتی نظیر زردچوبه و زنجبیل

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: به دلیل اینکه سالمندان ممکن است با یبوست مواجه باشند بهتر است کمتر چای بنوشند و به جای گل محمدی را دم کنند و همراه با گلاب مورد استفاده قرار دهند، همچنین بهتر است در غذای سالمندان به جای استفاده از روغن‌های معمولی از روغن زیتون استفاده شود و در غذایشان ادویه‌جاتی نظیر زردچوبه و زنجبیل که ملین اند و ترکیب بسیار خوب ضد التهاب و ضد درد هستند اگر حساسیت ندارند، ریخته شود.

استفاده از پوره میوه‌ها و سبزیجات/بهترین غذا برای سالمندان ماست و خیار و بورانی

رضایی با تاکید بر استفاده از پوره میوه‌ها و سبزیجات برای سالمندان توضیح داد: سالمندان اغلب با مشکلات دندانی مواجه هستند و در نتیجه اگر به آن‌ها پوره میوه و سبزی داده نشود به سراغ مصرف آب میوه می‌روند که فیبر ندارد و می‌تواند موجب یبوست شود و یا اینکه کمتر به استفاده از میوه‌ها و سبزیجات روی می‌آورند که برایشان مناسب نیست و به همین دلیل سالمندان باید از میوه و سبزیجات نرم، تازه و رسیده که پوره شده باشد نظیر ماست میوه‌ای و ماست و سبزی استفاده کنند؛ بهترین غذا برای سالمندان ماست و خیار و بورانی است.

آش جو و سوپ جو انتخاب بسیار خوبی برای سالمندان است

وی ضمن بیان اینکه مواد غذایی نظیر نان و ماست، نان و پنیر، نان و تخم مرغ انواع کتلت‌ها و کوکوها بهترین غذا برای سالمندان محسوب می‌شوند، متذکر شد: سالمندان در حال رشد نیستند و چندان نیاز نیست از غذاهای خورشتی استفاده کنند و مصرف برنج هم به آن‌ها توصیه نمی‌شود، بهتر است بیشتر مواد غذایی حاوی سیب زمینی و جو مصرف کنند، آش جو و سوپ جو انتخاب بسیار خوبی برای سالمندان است.

این متخصص تغذیه ضمن اشاره به اینکه مواد غذایی نظیر سیر، پیاز و کلم پخته شده نظیر کلم پلو بسیار خوب است چراکه به دفع مواد سمی از کبد و کلیه‌ها بسیار کمک می‌کند، عنوان کرد: به طور کلی بهتر است مصرف غلاتی مثل نان و برنج در سالمندان کاهش یابد و بیشتر از مواد حاوی جو و سیب زمینی برایشان مورد استفاده قرار گیرد حبوبات نیز باید برای مصرف سالمندان از ۲ روز قبل خیس خورده شود.

مصرف گوشت چندان به سالمندان توصیه نمی‌شود

این استاد دانشگاه با بیان اینکه مصرف گوشت چندان به سالمندان توصیه نمی‌شود و تاکید بر استفاده از ماهی بدون تیغ است، گفت: بهتر است برای تامین پروتئین سالمندان از ماست، پنیر، تخم مرغ و حبوبات، آجیل‌ها، مغزها و دانه‌ها استفاده شود، همچنین سالمندان باید از مصرف مواد غذایی کنسروری خودداری کنند و به طور کلی بهتر است غذای سالمندان با شعله ملایم پخته شود و یادمان باشد هر چه بیشتر برای غذای سالمندان وقت صرف کنیم کمتر در مراکز درمانی برایشان وقت می‌گذاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا