گیلان پیشرو در طرح کوهورت کشوری / تابآوری نظام سلامت در شرایط بحرانی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به تابآوری نظام سلامت استان در شرایط بحران، از تجهیز زیرساختها و تقویت خدمات درمانی خبر داد. همچنین در ادامه این نشست، رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد گیلان از پوشش بیش از ۱۴ هزار نفر در طرح ملی کوهورت و انجام صدها فعالیت پژوهشی در این زمینه خبر داد.

به گزارش اختصاصی گیرا آنلاین دکتر فریبرز منصور قناعی، رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد گیلان در نشست خبری که در مرکز آموزشی درمانی رازی رشت برگزار شد با اشاره به حضور فعال گیلان در طرح کوهورت کشوری بیان کرد: دانشگاه علوم پزشکی گیلان از سال ۱۳۹۵ با همکاری رئیس اسبق دانشگاه، دکتر برزیگر، به طرح ملی کوهورت پیوست. این طرح که در شهرستان صومعهسرا آغاز شد، اکنون بیش از ۱۰ هزار و ۵۲۰ نفر را در کوهورت بالغین و حدود ۴ هزار نفر را در کوهورت سالمندی تحت پوشش قرار داده است.
وی با اشاره به ماهیت مطالعه کوهورت اظهار داشت: کوهورت یک مطالعه همگروهی با رویکرد پیشگیرانه و جامعهمحور است که بر بیماریهای مزمن غیرواگیر همچون سکتههای مغزی، دیابت، سرطانها و دیگر بیماریهای مرتبط با سبک زندگی مدرن تمرکز دارد.
قناعی با تأکید بر ارزش بالای اطلاعات استخراجشده از این طرح گفت: در این مسیر توانستیم ۱۱ مورد هپاتیت C را در مراحل ابتدایی شناسایی کرده و تحت درمان قرار دهیم. همچنین تاکنون بیش از ۸۰ مقاله علمی و حدود ۳۰۰ پایاننامه و طرح تحقیقاتی بر پایه دادههای کوهورت گیلان تدوین و منتشر شده است. وی از راهاندازی شاخههای جدیدی همچون کوهورت دهان و دندان در آینده نزدیک خبر داد.
در ادامه این نشست،دکتر آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با اشاره به اقدامات دانشگاه در ماههای اخیر اظهار داشت: کارهای بزرگی در سطح دانشگاه در حال انجام است و علیرغم تمام مشکلات، با همکاری مجموعه همکاران، بخشی از چالشها نیز برطرف شده است.
وی با اشاره به شرایط بحرانی اخیر در استان افزود: طی هفتههای گذشته، گیلان دو حمله را تجربه کرد؛ یک حمله مستقیم به شهر آستانه اشرفیه و حملهای غیرمستقیم ناشی از ورود گسترده افراد به استان که نیاز به تأمین مواد اولیه و تجهیزات را افزایش داد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: با وجود این وضعیت، موفق شدیم ۱۰ دستگاه دیالیز وارد استان کنیم، که این نشاندهنده زیرساخت مستحکم سلامت در گیلان است.
در بخش دیگری از این نشست، دکتر فرحناز جوکار، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز به یافتههای علمی بهدستآمده در کوهورت اشاره کرد و گفت: یکی از مطالعات انجامشده بررسی ارتباط آنزیمهای کبدی با دیابت بوده است. طبق دادههای ما، ۲۴ درصد از جمعیت تحت بررسی دچار دیابت هستند که این عدد در زنان بیشتر مشاهده میشود.
وی با بیان اینکه آنزیمهای کبدی در بیماران دیابتی بالاتر است، افزود: افزایش این آنزیمها میتواند هشداری برای وجود اختلال متابولیکی باشد و نیاز به توجه و غربالگری منظم دارد. همچنین در این مطالعه مشخص شد افرادی که فعالیت بدنی بیشتری دارند، آنزیمهای کبدی پایینتری داشتهاند.
دکتر جوکار با اشاره به شیوع سندروم متابولیک نیز اظهار کرد: ۴۳ درصد از جمعیت مورد بررسی دچار این سندروم هستند. این میزان در افراد با وزن طبیعی ۱۵ درصد و در افراد چاق به ۶۲ درصد میرسد. همچنین ارتباط مستقیم میان شاخص توده بدنی (BMI) و اختلالات چربی خون مشاهده شده است.
وی با تأکید بر اهمیت تغییر سبک زندگی، افزود: بیش از ۷۰ درصد جمعیت استان گیلان دچار اضافهوزن یا چاقی هستند و همین امر ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را به میزان قابلتوجهی افزایش میدهد.